Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novináři na straně teroristů?

Ve veřejném prostoru se objevily informace, že někteří novináři mohli být o teroristickém útoku na Izrael v předstihu informováni.

Pojďme se nyní ponořit do etického sporu, který se vynořil ve světě válečné žurnalistiky.

Dne 7. října 2023 se v jižním Izraeli odehrál otřesný incident, do něhož byli zapojeni teroristé z Hamásu a který zachytili nejen samotní teroristé, ale také fotoreportéři z Gazy, pracující pro významné tiskové agentury, jako jsou Associated Press (AP) a Reuters. Jádro sporu spočívá v načasování a umístění těchto fotoreportérů na místě činu, což vyvolává vážné etické otázky ohledně jejich přítomnosti a možné koordinace s Hamásem.

Zvláště pečlivě bylo zkoumáno zpravodajství agentury AP, které bylo připsáno čtyřem fotoreportérům (Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud a Hatem Ali). Eslaiah, který pracuje také na volné noze pro CNN, zachytil snímky z kibucu Kfar Azza, včetně hořícího izraelského tanku a infiltrátorů Hamásu. Jeho smazané tweety, na nichž je zachycen před tankem bez novinářské vesty, debatu ještě více rozdmýchaly. Po zveřejnění článku se objevily další znepokojivé důkazy, včetně videa Eslaiah vedle izraelského tanku a jeho fotografie s vůdcem Hamásu Yahyou Sinwarem.

Podobně byli na místě přítomni i fotoreportéři agentury Reuters Mohammed Fayq Abu Mostafa a Yasser Qudih, kteří zachytili stejně znepokojivé záběry, včetně brutálního zacházení s izraelským vojákem. Rozhodnutí agentury Reuters označit jeden z těchto snímků jako "snímek dne" ještě zvýraznilo kontroverzi, kterou jeho přítomnost na místě vyvolává.

Důsledky tohoto incidentu jsou významné. Agentura AP od té doby s Eslaiahem přerušila styky a CNN s ním pozastavila spolupráci, ačkoli neshledala problémy s novinářskou etikou jeho reportáží. New York Times si však za svým rozhodnutím spolupracovat s Masoudem stojí a tvrdí, že pouze plnil své povinnosti fotoreportéra.

Izraelské ředitelství pro veřejnou diplomacii a Asociace jeruzalémských novinářů vyjádřily vážné znepokojení a označily takové novináře za "spolupachatele zločinů proti lidskosti". Vyzvaly také k důkladnému vyšetřování. Tato situace podtrhuje tenkou hranici mezi dokumentováním zpráv a potenciálním spolčením s pachateli násilí. Etické důsledky jsou nedozírné a představují výzvu pro novinářské standardy a odpovědnost světových zpravodajských agentur.

Konfliktní zóny a válečné zpravodajství:

V minulosti již existují případy, kdy byli novináři upozorněni na vojenské operace nebo útoky povstalců. To staví novináře do obtížné situace, kdy musí vyvažovat potřebu informovat o událostech s rizikem, že se stanou spoluviníky nebo budou vypadat, že podporují jednu ze stran konfliktu. Během války v Iráku a dalších podobných konfliktů se objevily zprávy o tom, že novináři byli o vojenských operacích předem informováni.

Organizovaný zločin a násilí gangů:

Novináři, kteří se věnují organizovanému zločinu, zejména v regionech sužovaných násilím gangů, byli někdy o zločinech informováni předem. Jednalo se zřejmě o strategii zločineckých skupin, jak si zajistit mediální pokrytí svých akcí. V zemích s vysokou mírou násilí gangů, jako je Mexiko nebo Brazílie, se novináři musí v těchto složitých situacích opatrně orientovat.

Teroristické útoky:

Ojediněle se vyskytly případy, kdy byli novináři předem varováni před teroristickými útoky. Teroristické skupiny někdy používají tuto taktiku, aby maximalizovaly pozornost médií a šířily strach. Jedná se však o velmi citlivou oblast a etické důsledky přijímání takových informací a jednání na jejich základě jsou závažné.

Politické události a protesty:

V některých případech jsou také novináři upozorněni na plánované politické demonstrace nebo násilné akce. To je sice obecně méně eticky problematické než upozornění na násilné trestné činy, ale přesto je třeba pečlivě zvážit, jak o těchto událostech informovat, aniž by se staly součástí příběhu.

V každém z těchto scénářů čelí novináři dilematu, jak o události informovat a zároveň zachovat novinářskou integritu a etiku. Klíčové výzvy spočívají v tom, aby nevznikl dojem spoluúčasti, aby byla zajištěna bezpečnost a aby nedošlo k narušení operací orgánů činných v trestním řízení nebo vojenských operací. Tyto situace rovněž vyvolávají otázky týkající se odpovědnosti novinářů za informování orgánů o potenciálních trestných činech nebo útocích.

Dynamická povaha novinářské práce často vyžaduje rychlé rozhodování ve složitých situacích, přičemž je třeba vyvažovat právo veřejnosti na informace v souladu s etickými hledisky. To podtrhuje význam jasně formulovaných zásad a školení pro novináře, zejména pro ty, kteří pracují v prostředí, kde jsou těmto událostem vystaveni.

 

Zdroj :

The Times of Israel

Honest Reporting

Autor: Jiři Robinson Roup | pátek 10.11.2023 10:24 | karma článku: 8,56 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jiři Robinson Roup

Nadějný bod zlomu v solární energetice

Rekordní účinnost a inovace v solárních technologiích, jako jsou perovskitové panely, transformují energetiku směrem k udržitelné budoucnosti

14.11.2023 v 16:12 | Karma: 9,35 | Přečteno: 506x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

Ezobysnysu se u nás daří

Dokumentární film „Jedno pole“ promítaný v kinech, nabízí vstřícný pohled na ezoteriku a alternativní medicínu.

13.11.2023 v 12:06 | Karma: 6,24 | Přečteno: 193x | Diskuse

Jiři Robinson Roup

Převratné studie společnosti Neuralink na lidech: Nová naděje pro zdravotně postižené

Společnost Neuralink po souhlasu FDA hledá prvního člověka pro testování mozkového čipu. Cíl: obnovit autonomii postižených, hrát hry prostřednictvím myšlenek. Operace zahrnuje otevření lebky a zavedení implantátů.

9.11.2023 v 8:53 | Karma: 4,91 | Přečteno: 124x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

O víkendu čeká TOP 09 sněm. Bude Válek místopředseda?

TOP 09 jde do Sněmu Pekarová: Adamová bez výzvy, Válek míří na místopředsedu. Napětí však vzrůstá kvůli potenciálním problémům ve vedení.

8.11.2023 v 20:43 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse

Jiři Robinson Roup

AI diskutuje o blízkovýchodním konfliktu

Diskuse AI postav Martina a Jany o válce mezi Izraelem a Hamásem. Osoby jsou vytvořené umělou inteligencí a jejich podoba se živoucími lidmi je pouze náhodná

8.11.2023 v 13:58 | Karma: 9,17 | Přečteno: 195x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:11

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1658x
Ve dne technologický štvanec se slabostí pro aplikace a internet, večer politický fanoušek s uměleckou duší.memy.cz. Sledovat mne můžete na:  Twitteru - X