Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Piráti na křižovatce

Nabírá pirátská bárka vodu? Je antiamerikanismus a pochopení pro „ruské zájmy“ pouze úchylka jednotlivců, nebo názorový proud ve straně? Vědí piráti co je HOAX?

Ačkoliv je Ivan Bartoš schopný rétor, jeho rozhovor pro Seznam.cz s Jindřichem Šídlem udělal pirátům medvědí službu.

Piráti byli totiž dlouhodobě liberálními voliči vnímáni jako rozumná alternativa k ostatním stranám, které si již ve vládě „zadaly“. Do pirátů si každý vkládal svou vlastní představu. I proto se příznivci strany formovali jak z různých podivínů hltajících produkci konspiračních webů, tak idealistických nadšenců, kteří by rádi participovali na veřejném životě, ale existující strany je svým konzervativním pojetím odrazují. Třetí množina jejich elektorátu je složena z inteligentních lidí ve středním a mladším věku, kteří se o politiku moc nezajímají a vnímají piráty jako cool alternativu k „dinosaurům“.

Rozhovor „Nevím, jak bych hlasoval o vystoupení z NATO, říká šéf Pirátů“ vzbudil okamžitě bouřlivé ohlasy na sociálních sítích.

Jak předseda pirátů vyrobil hoax

„Předseda Pirátů neví, zda je pro setrvání ČR v NATO? Pro nás je NATO jedinou bezpečnostní zárukou a ochranou před rozpínavostí Ruské federace!“ napsala na svém profilu místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

O několik hodin později reaguje předseda pirátů Ivan Bartoš na své FB zdi popuzeně:

„Je smutné, jak TOP 09 začalo šířit v rámci své pozice údajných liberálů hoax (Hoax: označuje podvod, mystifikaci či žertovnou klamnou zprávu), který má za cíl vyvolat dojem, že Piráti chtějí vystoupit z NATO.“
„… Jsme euro-optimisté a euro-kritici. Věci neboříme, ale snažíme se je opravovat. Dvě největší struktury, ve kterých je ČR ukotvena, jsou Evropská unie a NATO. Naše členství v nich nezpochybňujeme. Nepořádáme však ani zběsilé módní přehlídky, vyjadřujíce slepou podporu těchto dvou institucí, ani se neúčastníme ukřičených demonstrací proti. Naopak, jako lidé žijící v zemi, která je skrze tyto instituce přímým aktérem celosvětového dění, zkoumáme jejich kroky a poukazujeme na věci, které nejsou v souladu s původními záměry jejich vzniku či pravidly jejich fungování.“
Pro ty, kdo pirátskou scénu sledují, není překvapující ani tak vztah pirátů k NATO, jako spíše fakt, že předseda pirátů neví, co je hoax.

Rusku po krku nejdeme

Podle pražského zastupitele pirátů Mikuláše Ferjenčíka je v pirátské straně 60 % pro setrvání, 15 % neví a 25 % je pro vystoupení.
„Pokud se ve volbách rozhodujete tak, že vaše hlavní kritérium je tvrdá linie vůči Rusku, tak pro vás piráti asi skutečně nemají být první volba,“ říká Ferjenčík.
Problémem je pohled pirátů na to, co je vlastně NATO. Ferjenčík se domnívá, že smlouva se státy NATO nás zavazuje, že budeme na zbrojení dávat 2 % HDP, což se mu zdá mnoho a nesouhlasí s tím. Pohled z druhé strany barikády říká, že náš příspěvek do NATO není částka na zbrojení, ale na naši obranu.

V rozhovoru na serveru Seznam.cz Bartoše také zaskočily některé formulace v programu vlastní strany.

J. Š.: Přečetl jsem váš program, který je poměrně detailní, a zarazila mě v něm tato věc: Píšete v něm, že se tu prolíná zákonodárná a výkonná moc a že vláda není hodnocena podle toho, jak vládne a spravuje zemi, ale podle toho, jak navrhuje zákony, a že si tak koalice uzurpuje nejen moc výkonnou, řízení ministerstev, nýbrž i moc zákonodárnou, tvorbu zákonů. Ano, vláda navrhuje zákony, jak jinak by vládnoucí většina chtěla uskutečňovat svůj program než tím, že bude navrhovat zákony? Vedle toho samozřejmě může zákon navrhnout každý poslanec.

I. B.: Já úplně nerozumím v tuhletu chvíli té vaší otázce.

J. Š.: Já nerozumím tomu programu…

I. B.: Možná tohle bude práce pro Jakuba Horáka (reklamní stratég, který bude pro piráty pracovat). Reálné oddělení mocí tady prostě není. Když se podíváte na kauzy, které historicky byly a převážně mířily do politické sféry, vidím ze svého laického, ale i politického pohledu politické tlaky třeba na moc soudní. Některé kauzy byly odsouzeny, ale třeba OKD se vleče spoustu let.

J. Š.: Nechápu, co to má společného s tím prolínáním zákonodárné a výkonné moci.

I. B.: Teď vám taky nerozumím.

J. Š.: V programu se vyhrazujete vůči tomu, že vláda navrhuje zákony. Ano, navrhuje, protože to je způsob, jakým prosazuje vláda a strany, které jsou ve vládě, svůj program. Tak se chci zeptat, co proti tomu vlastně máte.

I. B.: Na to teď nedokážu odpovědět.

Celý článek: Nevím, jak bych hlasoval o vystoupení z NATO, říká šéf Pirátů

Vnitřní rozpory pirátů ohledně jejich světonázoru jsou dlouhodobý problém.

Piráti Ivo Vašíček a Ondřej Kotas

„Moje názory jsou v tomhle už několik let konzistentní. Diktatura rozhodně není špatná věc. Jde jen o formu, jakou je prováděna. Myšlenka demokraticky zvoleného diktátora s možností jeho odvolání v občanském referendu mi přijde jako ideální forma vlády,“ říká místopředseda pirátů Ondřej Kotas. Ten byl na krajské kandidátce Zelení a Piráti. Jedná se prý o zástupce mladé generace, přináší inovativní myšlenky, nebojí se kreativních řešení a rád vaří a ví, že to umí.

Související: Piráti chtějí českého Putina (Stalina). Alespoň někteří

Na výsluní pirátského zájmu je také další kontroverzní místopředseda pirátů, Ivo Vašíček. Jeho obraz prezentovaný na jeho veřejně dostupném profilu shrnul Jakub Janda takto:
– sdílí AC24,
– dal rozhovor Sputniku,
– „nelíbí“ se mu přesuny spojenecké techniky do ohroženého Pobaltí, které o podporu spojenců žádá,
– při výročí nacistické okupace důrazně připomíná, že jde o „naše dnešní spojence“,
– zvolení Trumpa je podle něj „další rána zfašizovaným elitám, které se vydávají za demokraty“,
– k Trumpovi opakuje klasickou konspiraci, kterou už dlouho šíří Moskva: „… když bude zvolen, tak ho zabijí jako Ke(n)nedyho“,
– podle něj je „každodenní americká válečnická propaganda už zřejmě mnohem prolhanější, než tomu bývalo za totáče“,
– doufá, že „snad už odpadne ten propagandistický nános stojící na neustále opakované mantře, jak USA chtějí pomáhat Evropě. Přitom se už několik let USA snaží EU zničit…“,
– pravidelně útočí na „zfašizované havlisty“.

„Díky za propagaci, jen prosím příště nedoplňujte výmysly. O tom Trumpovi to psal zřejmě někdo jiný, já od začátku píši, že se s nástupem Trumpa mnoho nezmění, vždyť Obama měl taky plnou hubu keců,“ doplnil výčet Ivo Vašíček na FB.

Část pirátů se Vašíčka snaží zbavit dlouhodobě, avšak to, že se to nedaří, znamená, že podobný pohled na svět má velké množství členské základny. Sám předseda Bartoš se Vašíčka zastává.

"Vašíček navíc není jediným podivným úkazem mezi špičkami strany. Zlínskou kandidátku povede do letošních voleb italský rodák Giuseppe Maiello, jehož pohled na svět odrážejí slova „žádná televize na světě neříká pravdu“ a vystupování na veřejných akcích po boku Okamury, komunistů či bývalého vojáka Obrtela, který organizuje ozbrojenou domobranu proti muslimům." Píše ve svém článku Josef Bouška v Reportermagazin.cz (Piráti na rozcestí: Morgan, nebo Černovous?)

Lze asi očekávat odstranění těchto kontroverzních postav a verbální deklaraci spojenectví se západním světem. Stranu a myšlení části členů pirátské strany to však nezmění.

Autor: Jiři Robinson Roup | pondělí 27.3.2017 17:54 | karma článku: 10,50 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Jiři Robinson Roup

Nadějný bod zlomu v solární energetice

Rekordní účinnost a inovace v solárních technologiích, jako jsou perovskitové panely, transformují energetiku směrem k udržitelné budoucnosti

14.11.2023 v 16:12 | Karma: 9,35 | Přečteno: 505x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

Ezobysnysu se u nás daří

Dokumentární film „Jedno pole“ promítaný v kinech, nabízí vstřícný pohled na ezoteriku a alternativní medicínu.

13.11.2023 v 12:06 | Karma: 6,24 | Přečteno: 193x | Diskuse

Jiři Robinson Roup

Novináři na straně teroristů?

Ve veřejném prostoru se objevily informace, že někteří novináři mohli být o teroristickém útoku na Izrael v předstihu informováni.

10.11.2023 v 10:24 | Karma: 8,56 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Převratné studie společnosti Neuralink na lidech: Nová naděje pro zdravotně postižené

Společnost Neuralink po souhlasu FDA hledá prvního člověka pro testování mozkového čipu. Cíl: obnovit autonomii postižených, hrát hry prostřednictvím myšlenek. Operace zahrnuje otevření lebky a zavedení implantátů.

9.11.2023 v 8:53 | Karma: 4,90 | Přečteno: 123x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

O víkendu čeká TOP 09 sněm. Bude Válek místopředseda?

TOP 09 jde do Sněmu Pekarová: Adamová bez výzvy, Válek míří na místopředsedu. Napětí však vzrůstá kvůli potenciálním problémům ve vedení.

8.11.2023 v 20:43 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse

Jiři Robinson Roup

AI diskutuje o blízkovýchodním konfliktu

Diskuse AI postav Martina a Jany o válce mezi Izraelem a Hamásem. Osoby jsou vytvořené umělou inteligencí a jejich podoba se živoucími lidmi je pouze náhodná

8.11.2023 v 13:58 | Karma: 9,17 | Přečteno: 194x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Samotný Izrael svůj problém vyřešit nemůže

Hledání míru v Izraeli a Palestině vyžaduje příměří, mezinárodní konferenci, rozvoj a dialog mezi všemi stranami, včetně arabských států.

7.11.2023 v 9:36 | Karma: 5,36 | Přečteno: 180x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Je možné sledovat streamovací platformy zdarma?

Ano, rozhodně ano a bude vás to stát jen 49 dolarů. Tvrdí prodejce zařízení jménem TV Evolution. Je to pravda? Je něco takového vůbec možné?

6.11.2023 v 13:39 | Karma: 6,03 | Přečteno: 239x | Diskuse| Ostatní

Jiři Robinson Roup

Je ekoterorismus cestou k záchraně planety?

Některé klimatické protesty vyvolávají debatu o tom, zda taková radikální taktika pomáhá, nebo brání ochraně životního prostředí.

6.11.2023 v 10:18 | Karma: 8,61 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Jiři Robinson Roup

Levicový Guru říká: "Masakr Izraelců Hamásem musí být odsouzen, žádné kdyby nebo ale!"

Slavoj Žižek v rozhovoru potvrdil právo Izraele na sebeobranu proti Hamásu a zároveň varoval před rostoucím globálním antisemitismem a vyzval k soužití.

4.11.2023 v 23:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Přežij, nebo umřeš

Vojenská akce Izraele v Gaze, která následuje po útoku Hamásu, odráží jeho nejistou bezpečnostní dynamiku. To vyvolává širší etickou a geopolitickou debatu.

4.11.2023 v 5:38 | Karma: 10,52 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Vedly by ženy vojenské konflikty mírumilovněji než muži?

Představte si svět, kde nejen muži, ale i ženy stojí v čele států a jejich armád. Jak by to ovlivnilo rozhodování ve válečných konfliktech? Mnoho lidí předpokládá, že ženy by jednaly mírumilovněji. Je to tak?

3.11.2023 v 10:34 | Karma: 7,58 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Globální levice čelí zkoušce: Přístup k izraelsko-hamasovskému konfliktu

Protiizraelské postoje globální levice ohrožují důvěryhodnost, zamlžují protiteroristické narativy a mohou podněcovat antisemitismus, čímž podkopávají obhajobu lidských práv a mezinárodní vztahy.

2.11.2023 v 9:37 | Karma: 11,77 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Politici sex a drogy

Existuje neustálý boj mezi ochranou soukromí politiků a právem veřejnosti vědět o chování těch, kteří jsou na veřejných funkcích

1.11.2023 v 16:46 | Karma: 7,54 | Přečteno: 330x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Třešně zadarmo, aneb jak těžké je udat strom obtěžkaný dobrou úrodou třešní

Velká soutěž o zralé a chutné třešně zdarma. Dá se ve skupině Trutnováci oslovit vhodný trhač třešní? Je lepší si třešně natrhat, nebo si je koupit? Malé zamyšlení ohledně zralých třešní a sociálních sítí.

15.6.2018 v 0:23 | Karma: 9,59 | Přečteno: 484x | Diskuse| Videoblogy

Jiři Robinson Roup

V Trutnově zatím o Hazardu jednat nebudou

Trutnovská iniciativa "Trutnov bez hazardu" neuspěla se snahou o projednání své žádosti ohledně regulace hazardu v Trutnově. Původně byla v souladu s předpisy ve lhůtě 90 dnů zařazena na pořad jednání, v den konání jednání byla ale z programu vyřazena. Členové iniciativy se chystají podat stížnost na Ministerstvo vnitra

30.9.2014 v 11:19 | Karma: 5,40 | Přečteno: 188x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiři Robinson Roup

Cikáni? Ne. Psi!

Kdy se konečně vzepřeme zvůli této nepřizpůsobivé menšiny, na kterou doplácíme z veřejných rozpočtů milionovými a snad i miliardovými částkami?

26.4.2011 v 10:34 | Karma: 24,83 | Přečteno: 2891x | Diskuse| Společnost

Jiři Robinson Roup

Věci neuvěřitelné...

Nechci vypadat jako nějaký šťoura, co se pořád naváží do jediné politické strany, která to s námi myslí dobře, ale vzhledem k vývoji událostí je jen těžké nepodělit se o nové informace tak, jak se objevily ve sdělovacích prostředcích.

27.5.2010 v 13:07 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Nech mi to žrádlo!

Zkusili jste někdy vzít hladovému psovi misku se žrádlem? Může to být velmi nebezpečné, je-li pes dostatečně vyhladovělý. Zdá se, že ODS pořádně kručí v žaludku...

22.5.2010 v 19:59 | Karma: 12,08 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Rehabilitace politiky

Usadili jsme se pohodlně v předzahrádce restaurace, odkud je do ordinace MUDr.Šidákové jen několik metrů. Dokonce jsem tu mohl zachytit signál wifi připojení, které Mudr.Šidáková bezplatně poskytuje návštěvníkům její ordinace. Je to drobnost, ale také jeden z detailů, ze kterého se skládá koncepce přístupu této rehabilitační lékařky ke svým pacientům. Dáváme si kávu a já pokládám první otázkuUsadili jsme se pohodlně v předzahrádce restaurace, odkud je do ordinace MUDr.Šidákové jen několik metrů. Dokonce jsem tu mohl zachytit signál wifi připojení, které Mudr.Šidáková bezplatně poskytuje návštěvníkům její ordinace. Je to drobnost, ale také jeden z detailů, ze kterého se skládá koncepce přístupu této rehabilitační lékařky ke svým pacientům. Dáváme si kávu a já pokládám první otázku.

21.5.2010 v 9:37 | Karma: 7,07 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1658x
Ve dne technologický štvanec se slabostí pro aplikace a internet, večer politický fanoušek s uměleckou duší.memy.cz. Sledovat mne můžete na:  Twitteru - X