Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rehabilitace politiky

Usadili jsme se pohodlně v předzahrádce restaurace, odkud je do ordinace MUDr.Šidákové jen několik metrů. Dokonce jsem tu mohl zachytit signál wifi připojení, které Mudr.Šidáková bezplatně poskytuje návštěvníkům její ordinace. Je to drobnost, ale také jeden z detailů, ze kterého se skládá koncepce přístupu této rehabilitační lékařky ke svým pacientům. Dáváme si kávu a já pokládám první otázkuUsadili jsme se pohodlně v předzahrádce restaurace, odkud je do ordinace MUDr.Šidákové jen několik metrů. Dokonce jsem tu mohl zachytit signál wifi připojení, které Mudr.Šidáková bezplatně poskytuje návštěvníkům její ordinace. Je to drobnost, ale také jeden z detailů, ze kterého se skládá koncepce přístupu této rehabilitační lékařky ke svým pacientům. Dáváme si kávu a já pokládám první otázku.

Ve svém článku, publikovaném v prestižním časopise pro lékaře "Medicína pro praxi" říkáte: "Lékař je pouze rádcem a terapeut pouze průvodcem na cestě ke změně, která vede ke zlepšení kvality života nemocného." Mnoho lidí bere západní medicínu jako systém, do kterého odložíme své nemocné tělo a vyzvedneme si jej za pár dní uzdravené. Lékař s námi prostě něco udělá. Vidíte to snad jinak?

Určitě ano. Zejména v rehabilitaci je velmi důležitá spolupráce pacienta. Když se vám zablokuje krční páteř nebo hrudní obratel, mohu vás takzvaně "napravit", ale tím řeším jen následek. Ošetřila jsem akutní stav, který nastal například v důsledku vašeho ochablého svalstva okolo páteře, ale třeba i oblasti pánve, plosek nohou.. Najít klíč k příčině potíží je někdy zdlouhavé, ale vyplatí se to. Protože pokud nezačnete pravidelně provádět speciální cviky na posílení klíčových míst vašeho těla,potíže se dříve nebo později vrátí a člověk se pak může pohybovat v nekonečném kruhu opakovaných návštěv lékařů.Tělo za vás nikdo nevycvičí a právě tady jsme u té spolupráce.

Vaše první atestace je z oboru neurologie. Proč jste nakonec přešla do tak mladého a mnoha lékaři stále ještě podceňovaného oboru, zvaného rehabilitace?

Měla jsem obrovské štěstí, že jsem měla možnost poznat osobně zakladatele rehabilitačního lékařství u nás, pana profesora Karla Lewita. Jeho geniální schopnost vnímat lidské tělo komplexně, ve všech jeho souvislostech a vztazích, mne velmi oslovila. Jeden z problémů současné medicíny u nás, je totiž odtrženost jednotlivých oborů. Často se ke mě dostávají pacienti, kteří absolvovali desítky vyšetření u nejrůznějších specialistů, aniž by se jejich stav zlepšil. Já jim sice nemohu předepsat zázračnou tabletku nebo doporučit nějakou samospasitelnou operaci, ale můžeme, pokud o to mají skutečný zájem, najít cestu jak jejich potíže zmírnit nebo nejlépe odstranit. Je to obor, který ukazuje cestu ven z problému. Rehabilitační lékařství je navíc podle mne jedna z možností, jak ulevit našemu hroutícímu se zdravotnímu systému.

V jakém smyslu?

Bolest obecně je cosi jako signalizační zařízení, které nás informuje o tom, že s naším tělem není všechno v pořádku. Je to cosi jako kritika našeho konání nebo jednání. Mnoho lidí, včetně našich politiků, však kritiku nemají rádi. Hledají cesty, jak bolest umlčet, nejlépe rychle a bez vynaložení času a námahy. Pomocí nejrůznějších farmak, ať už to jsou analgetika, obstřiky, ale třeba i smíření se s bolestí, lze signalizační zařízení vypnout. Je to stejné, jako když líný strážný uvidí na panelu signalizačního zařízení, že v budově A, patro 3C čidlo zaznamenalo kouř. Strážný se nakloní a alarm vypne. Vida. A je zase klid. Může dál sledovat svůj oblíbený televizní program. Alespoň tedy do té doby, než jej nepohltí plameny. Následuje drahá a dlouhodobá léčba, která nás všechny stojí velké peníze. Rehabilitace sice klade na pacienta určitou zodpovědnost za svůj zdravotní stav, ale řeší tu prvotní příčinu, proč se alarm spustil a tím šetří státu nemalé výdaje za dlouhodobou léčbu, pracovní neschopnost apod..

Když mluvíte o politice, není tajemství, že podporujete stranu TOP 09. Top 09 však není vnímána některými lidmi jako dostatečně "sociální" či solidární. Jaké jsou vaše důvody?

Důvodů je velmi mnoho. Určitě tu největší roli hraje fakt, že je to nová strana, která vznikla proto, že někteří lidé ztratili víru ve stávající politiky, kteří toho naslibovali tak mnoho, a tak málo splnili. Dnešní politické strany se čím dál víc stávají fabrikami, které pomocí klamavých reklam prodávají svoje bezcenné výrobky bezbranným spotřebitelům. Je to podobné, jako když si v krámě koupíte máslo a když ho doma rozbalíte, zjistíte, že jste dostali nahnilé třešně. Mám čekat další čtyři roky a zkusit dojít pro další máslo? Život je na takové experimenty krátký. 
TOP 09 je jediná strana, která se svým voličem jedná na rovinu. Máslo prostě nemáme a třešně jsou shnilé. To chci od svých zástupců slyšet. Nechci mít krátkou iluzi o tom, jak jsem si koupila máslo. 
Jako řidič vozu potřebuji především vidět na cestu. Nepožaduji, aby mi politici říkali, že jedu díky nim po široké autostrádě, když se blíží propast. Řecké události nás nyní seznamují s jednoduchou zkušeností. Je daleko sociálnější a ohleduplnější odpustit si dnes kaviár, než být zítra o hladu. Kdyby vlády v Řecku začaly se škrty dříve, nemusely být tyto tak drastické, jako nyní. Jsem už trochu alergická na hloupý populismus a věčné sliby. Šla jsem nedávno přes náměstí, které bylo zaplněno halasným "gulášovým" programem ČSSD. Protáčely se tu vypůjčené miliony v klobásách a pivu, které nakonec zaplatíme ze svých daní. Myslím, že spíše než platit statisíce prodejným umělcům, měly by strany své peněžní prostředky soustředit na hledání možností, jak řešit problémy, které nás trápí. Konkrétně mě trápí, že lidé, kteří jsou klienti VZP, musí čekat na vyšetření několik týdnů, protože jejich pojišťovna nemá peníze na uzavření plnohodnotné smlouvy. Půjde - li to tak dál a situace se nebude nějak smysluplně řešit, postihne celé naše zdravotnictví kolaps. Ten se ale dotkne především těch, kteří nejsou "za vodou". 


Není nebezpečí ve volbě strany, která se skládá z nejrůznějších politických harcovníků?

To je pouhá iluze. Strana nejsou ti lidé, kteří figurují na kandidátkách nebo bilboardech. To jsou pouze její volení zástupci. Pokud nebudou jednat tak, jak si přejí ti, které zastupují, mohou být nahrazeni jinými. To je další důvod, proč má smysl volit TOP 09. V ostatních stranách jsou lidé jako Langer nebo Paroubek na svých místech proto, že je tam zvolili členové těchto stran. TOP 09 teprve vzniká a o tom, jací budou její představitelé, bude rozhodovat jen ta skutečnost, jací budou její členové. Proto jsem vstoupila do TOP 09, a proto budu TOP 09 volit. Už žádné shnilé třešně.

Autor: Jiři Robinson Roup | pátek 21.5.2010 9:37 | karma článku: 7,07 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Jiři Robinson Roup

Nadějný bod zlomu v solární energetice

Rekordní účinnost a inovace v solárních technologiích, jako jsou perovskitové panely, transformují energetiku směrem k udržitelné budoucnosti

14.11.2023 v 16:12 | Karma: 9,35 | Přečteno: 506x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

Ezobysnysu se u nás daří

Dokumentární film „Jedno pole“ promítaný v kinech, nabízí vstřícný pohled na ezoteriku a alternativní medicínu.

13.11.2023 v 12:06 | Karma: 6,24 | Přečteno: 193x | Diskuse

Jiři Robinson Roup

Novináři na straně teroristů?

Ve veřejném prostoru se objevily informace, že někteří novináři mohli být o teroristickém útoku na Izrael v předstihu informováni.

10.11.2023 v 10:24 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Převratné studie společnosti Neuralink na lidech: Nová naděje pro zdravotně postižené

Společnost Neuralink po souhlasu FDA hledá prvního člověka pro testování mozkového čipu. Cíl: obnovit autonomii postižených, hrát hry prostřednictvím myšlenek. Operace zahrnuje otevření lebky a zavedení implantátů.

9.11.2023 v 8:53 | Karma: 4,91 | Přečteno: 124x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

O víkendu čeká TOP 09 sněm. Bude Válek místopředseda?

TOP 09 jde do Sněmu Pekarová: Adamová bez výzvy, Válek míří na místopředsedu. Napětí však vzrůstá kvůli potenciálním problémům ve vedení.

8.11.2023 v 20:43 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:56

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1658x
Ve dne technologický štvanec se slabostí pro aplikace a internet, večer politický fanoušek s uměleckou duší.memy.cz. Sledovat mne můžete na:  Twitteru - X